Miercuri, 12 noiembrie, trainerii fundației s-au deplasat la liceul economic “A. D. Xenopol” pentru a susține în paralel două cursuri pentru elevii de clasa a IX-a.

Deși în trecut elevii nu mai luaseră parte la niciun fel de training, s-au arătat curioși și deschiși față de experiența educațională nonformală propusă de noi.

Au înțeles repede că deși există câteva reguli care trebuie respectate, interacțiunea dintre trainer și participanți este una liberă, fiind acceptate și încurajate orice fel de idei, opinii și întrebări.

Ca întotdeauna, accentul a fost pus pe lansarea întrebărilor și ne-am bucurat să vedem că această abordare promovează o atitudine de grup constructivă.

Un exemplu al unei astfel de întrebări pe care nu o vom uita prea curând sună în felul următor:

“Putem vorbi de corupție și în cazul bisericii? Adică, popii cer bani de la oameni, iar apoi se folosesc de banii respectivi pentru a face tot felul de lucruri mai mult sau mai puțin legale.

Și, în final, hai să fim serioși, Dumnezeu nu există, nu este corect să ceri bani de la oameni, e prosteală pe față, e corupție, nu-i așa?”

Timp de o oră, ni s-a alăturat grupului și un alt participant – directoarea liceului.

În pauză ne-a comunicat că participă pentru că dorește să vadă ce activitate prestăm și ce metode folosim, vrând să se asigure că nu expune copii la orice.

În concluzie, atât elevii cât și conducerea școlii și-au exprimat atât aprecierea vizavi de programul derulat, cât și dorința de a mai colabora pe viitor.