Az Erasmus+ európai projekt

A Fáy András Alapítvány fő partnere vagyunk az Európai Unió Erasmus+ programja keretében. Az Alapítvány célja, hogy oktatási és képzési lehetőségek biztosításával, valamint ifjúsági és sporttevékenységek szervezésével hozzájáruljon a készségfejlesztéshez és a fiatalok foglalkoztathatóságának javításához.

A Fáy András Alapítvány csapata által elvégzett legutóbbi szociológiai felmérés eredményei szerint a fiatalok a hétköznapi életben kizárólag jelen időben gondolkoznak, jövőbeli céljaik nincsenek, ezáltal megkímélik magukat attól, hogy kockázatot vagy bizonytalanságot eredményező döntéseket kelljen meghozniuk. Ebből következően a fiatal generáció tagjai problémákkal szembesülnek az európai munkaerőpiacon szakmai kiteljesedésük és fejlődésük vonatkozásában. E kontextusra figyelemmel, valamint összhangban az Európa 2020 stratégiával, amelynek célja, hogy csökkentse az iskolaelhagyók arányát és ösztönözze a fiatalok részvételét a munkaerőpiacon, az OK Center program olyan középtávú megoldásokat kínál, amelyekkel a tizenévesek és a fiatal felnőttek képesek lesznek kiválasztani a személyiségüknek, képességeiknek és személyes preferenciáiknak legjobban megfelelő karriertípust.

A javasolt módszertant „a megfelelő munkahely a termelékenység és a személyes elégedettség kulcsa”(„Job fit is the basis for both productivity and personal satisfaction”) mottó szellemében dolgoztuk ki.

Ahhoz, hogy a képzés illeszkedjen a fiatal generáció szükségleteihez, a projektcsapat a kiválasztott régiókban és országokban indukciós megközelítésen alapuló módszertant tervez alkalmazni. Az Eurostat adatai szerint az utóbbi öt évben 13%-ról 16%-ra nőtt azoknak a fiataloknak az aránya, akiknek nincs munkahelye, illetve nem rendelkeznek valamilyen oktatási vagy képzési háttérrel. Ezzel együtt a társadalmi kirekesztettségben élők száma is drámai növekedést mutat.

2015 oktober – december kozott az Alapitvany csapata egy orszagot felolelo kimutatast vezetett a romaniai fiatalsag koreben a munkaeropiaci tapasztalataikrol es elvarasaikrol. A kimutatas szerint, a romaniai 14 – 19 eves fiatalok hiszen a sajat erejukben es ugy velik, hogy konkret lepeseket tesznek a karier kivalasztasa iranyaban, de szakmai tanacsadasra van szukseguk. Tobb informacio a kimutatas eredmenyerol itt olvashato.

A magyarországi „Bethlen Gábor” Alap

Az OTP Consulting Româniával együtt 2015-ben egy 5400 EUR értékű oktatási ösztöndíjat nyertünk a magyarországi Bethlen Gábor Alaptól. A nyertes projekt az év végéig három cél elérését tűzte ki: egy oktatási tábor szervezése, a fiatalok pénzügyi ismeretek megszerzésére való igényének felmérése kutatás keretében és az Alapítvány következő két évre szóló, stratégiai tervezési és igazgatási kerettervének kidolgozása.

A projekt keretében finanszírozott tevékenységek felépítése a következő:

1. „A jövőnek nevelünk” tábor

Decemberben Szovátán szervezzük meg az Alapítvány történetének első táborát az OTP Bank munkatársainak 14 és 17 év közötti gyermekei számára.

2. Kutatás

Célunk, hogy mint 100 középiskolás megkérdezésével releváns információkat gyűjtsünk őket érdeklő témakörökről, valamint hogy felmérjük, mennyire gondolják fontosnak a fiatalok a pénzügyi és gazdasági oktatást. A válaszadók között a tábor résztvevői is jelen lesznek.

3. A stratégiai fejlesztési keret

Célunk, hogy az Alapítvány kommunikációs eszközeit jobbá és változatosabbá tegyük. E keret alapot teremt a jövőben a projektek és az akciótervek előkészítéséhez és a projektek eredményeinek kiértékeléséhez.

4. Website

Szoros kapcsolatot ápolunk partnereinkkel és támogatóinkkal. Ezt a célt szolgálja barátságos és vonzó, modern grafikával ellátott honlapunk. Mindezt annak érdekében, hogy átlátható legyen csapatunk, tevékenységünk, partenereink visszajelzései, fiatalok és oktatók részéről.