Az „OTP FINANCIAL FITNESS” projektünkről mesélünk röviden önöknek, melyet Magyarország Miniszterelnöksége, a Nemzetpolitikai Titkárság és Bethlen Gábor Alap támogatásával valósítunk meg.

Az Oktatáshoz való Jog Alapítvány már 5 éve folytatja ingyenes pénzügyi oktatási programját gyerekek és fiatalok körében egész Románia területén. Mivel reális igény merült fel az ilyen jellegű ismeretek elsajátítására a felnőttek körében is, 2017 óta az alapítvány létrehozta az idősebb korosztálynak szánt „Pénzügyi fitnessz” programját.

Mit szeretnénk elérni projektünkkel?

Szeretnénk javítani és fejleszteni a pénzügyi kompetenciát, amely a Világgazdasági Fórum szerint a számos új kihívást rejtő 21. században a boldoguláshoz szükséges alapkompetenciák egyike, az írás-olvasás, matematikai tudás, tudományos, számítógépes és polgári ismeretek mellett.

Hogyan tesszük ezt lehetővé?

Tréningek megrendezésével, amelyek 3 részből állnak. Képzeljék el, hogy ezek a részek alkotják a „fitnessz felszereléseket, kondigépeket, sportszereket”, amelyek segítségével a „pénzügyi izmok dolgoznak” és a gyakorlatok során  fejlődik az ésszerű, felelősségtudatos, egészséges pénzügyi magatartásunk.

A gyakorlatok hatékonyak, mert a résztvevők „izmaival” dolgozunk (saját tapasztalataikkal), és aktív szerepet kapnak mind az egyéni, mind a csoportos feladatokban.

Bemelegítésként  az első „sportszerrel”, az önértékeléssel kezdünk,  jelenlegi pénzügyi helyzetünket megvilágító pénzügyi életkerék felvázolásával, és elképzeljük, hogy merre haladunk vagy szeretnénk haladni a jövőben, javításra szorul vagy nem hozzáállásunk a sikeres és pénzügyileg biztonságos jövőt illetően.

Folytatásként meghatározzuk, hogy mit is jelent számunkra a pénzügyi biztonság és hogyan érhetjük el vagy tarthatjuk meg azt.

A harmadik „kondigép” segítségével meggyőződünk az egyéni/családi költségvetés készítésének szükségességéről, mennyire hatékony eszköz lehet a biztonságos pénzügyi helyzetünk fenntartásában.

A tréning alatt sor kerül a megtakarítási lehetőségek, különböző pénzügyi megoldások, kockázatkezelési módszerek megvitatására is.

Hová is jutottunk már el?

Jártunk már: Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában, Sikaszón, Gernyeszegen, Sepsiszentgyörgyön és Kovásznán, ahol „pénzügyi fitneszedzéseket” tartottunk. Mindenhol energikus, lelkes résztvevőkkel találkoztunk, akik „pénzügyi izmaikat” vágytak megdolgoztatni. Alapos tréningben volt részük, ismereteik   a jövedelemeket, költségeket, megtakaritásokat és kockázatvédelmet illetően bővültek, egészséges pénzügyi magatartáshoz szükséges módszereket sajátították el.

Hová szeretnénk még eljutni?

A program  Kovászna, Hargita, Maros, Brassó és Bihar megyében zajlik. Szeretne edzeni? Tudassa velünk és mi örömmel járulunk hozzá pénzügyi erőnlétének fejlesztéséhez!

Trackback URL: https://www.okcenter.ro/hu/fitness-financiar-2019/trackback/

Leave reply:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..