A budapesti OK Oktatási Központban került megrendezésre 2017. június 8-án a
magyarországi OTP Fáy András Alapítvány és a romániai Oktatáshoz való Jog Alapítvány közös, „Karrier Program – Határokon túl” című ERASMUS+ projektjének negyedik, egyben záró rendezvénye. A két együttműködő fél stratégiai partnerségében megvalósuló program ugyan hivatalosan csak 2017. augusztus végén zárul, azonban annak eredményei és sikerei már most is egyértelműek. Az eseményen ezekből kapott bemutatót a közel 100 érdeklődő.

A 2015. szeptember 1. és 2017. augusztus 31. között zajló projekt keretében az OTP Fáy András Alapítvány szakemberei által kifejlesztésre került az ún. OK Karrier Program, m
ely a mai általános és középiskolás fiatalok munkaerő-piaci lehetőségeinek növelésére nyújt középtávú megoldást. Az OK Projekt során kifejlesztett saját módszertanra épülő innovatív, interaktív és inspiráló tananyag nemcsak a magyarországi, hanem a romániai gyerekek és fiatalok számára is elérhető, miután az ő szükségleteiket és igényeiket figyelembe véve adaptálták azt az Oktatáshoz való Jog Alapítvány trénerei. Az elmúlt időszakban ezeken a tréningsorozatokon összesen mintegy 900 diák, 500 magyarországi és 400 romániai általános és középiskolás diák vett részt.

A zárórendezvényen természetesen nemcsak ezek – a projekt szempontjából kulcsfontosságú
– számok, adatok hangzottak el, hanem a lezajlott szakmai fejlesztési folyamatok (kutatás, tananyag kidolgozás, adaptálás, tréneri felkészítés és felkészülés) és azok eredményei, illetve a jelenleg folyó munka, a Karrier Program angol nyelvre való átültetése is bemutatásra kerültek, ahogyan a trénerek és alapítványi szakemberek részéről a tréningtapasztalatokról szóló szakmai beszámolók és a képzésen részt vevő diákok élménybeszámolói is. Továbbá a karrier témakörhöz kapcsolódó, a vendégek részéről rendkívül érdekesnek és hasznosnak
titulált előadás is, amelyet a decemberi – szintén ehhez az Erasmus+ projekthez köthető – szakmai eseményen kértek az azon megforduló érdeklődők.

A mintegy 100 magyar és romániai vendég, köztük általános és középiskolai tanárok, diákok, szülők, gyermekekkel foglalkozó civil szervezetek, illetve szakmai egyesületek képviselői,
újságírók, akik a délután során – többek között – mind a két alapítvány szakembereinek, mind pedig a tréningeken részt vevő magyarországi és romániai diákoknak a véleményét és beszámolóját is megismerhették, jelezték, hogy véleményük szerint nemcsak hiánypótló az esemény, hanem mindenképp javasolt annak folytatása is.

Mint azt dr. Sarkady-Kiss Lilla, az Erasmus+ projekt vezetője elmondta: „Rendkívül
megtisztelő, hogy az előző rendezvényekhez hasonlóan újfent ennyien elfogadták a meghívást és meghallgatták a projekt keretében megvalósult képzések eredményeit, tapasztalatait, ráadásul egyfajta plusz programelemként egy olyan szaktekintély, személyes példakép is szakmai előadást tartott a rendezvényen, mint Bagdy Emőke. Külön öröm számunkra, hogy most is újabb érdeklődők ismerhették meg a programot. Persze a visszatérő vendégeknek is örülünk, mivel közülük többen is olyan intézményekből érkeztek, amelyeknek diákjai már haszonélvezői ennek az Erasmus+ programnak.”

Prof. Dr. Bagdy Emőke rendkívül érdekfeszítő, egyben szórakoztató előadást tartott arról,
hogyan lehet felkészíteni a diákokat a pályaválasztás, a pályaorientáció, az érettségi vizsgák és a felvételik során kialakuló stresszhelyzetekre.

Dobre Eleonora, a romániai Oktatáshoz való Jog Alapítvány igazgatója záró gondolataiban megosztotta a vendégekkel, szerinte mi lehet a program sikerének kulcsa: „Bár nagyon sok rendkívül hasznos Erasmus+ projekt célozza a fiatalokat, viszonylag kevésben valósul meg
igazi együttműködés a felek között. A mi esetünkben a közös gondolkodás volt az alap, ami valódi összhangot teremtett, mindez a végeredményen is látszik. Köszönet érte minden közreműködőnek!”. Majd hozzátette: „Biztos vagyok benne, hogy aki hallotta a diákok beszámolóit, részt akar venni a jövőben a képzéseken, mindezzel a projekt fenntarthatóságához nem férhet kétség. Ez egyébként már most is látszik, mivel mind a magyar, mind a romániai trénerek már a következő tanévre is számtalan megkeresést kaptak.”

A program a kötetlen beszélgetéseknek és eszmecseréknek helyet biztosító Gasztro Klubbal
zárult. Igazolva a romániai igazgató szavait, az eddigi bemutató rendezvényekhez hasonlóan, most is több pedagógus résztvevő már a helyszínen jelezte, a jövőben több diákcsoportot is szívesen regisztrálnak a karrier tréningekre.

 

Az OTP Fáy András Alapítványról, az Oktatáshoz való Jog Alapítványról és a „Karrier

Program – Határokon túl” című Erasmus+ projektről bővebb információkat a következő

weboldalakon találhat:

www.otpfayalapitvany.hu

www.okkozpont.hu

Home

https://www.facebook.com/ (OK Pedagógus Klub, Dreptul la Educatie)

Trackback URL: https://www.okcenter.ro/hu/nemzetkozi-zarorendezveny-az-alapitvany-karrier-program-hatarokon-tul-cimu-erasmus-projektjenek-kereteben/trackback/

Leave reply:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..