Ei îi spun The Amerincan Dream, eu îi spun mai altfel, O Nouă Experiență.

Când am hotărât să vin în America, știam că va fi o schimbare majoră. Nu știam exact la ce să mă aștept, însă mi-am spus că trebuie să fiu deschisă la tot ce voi găsi aici si sa invăț din întâmplările de care voi avea parte. Cine ştie, poate unele chiar mă vor surprinde.

Primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns aici a fost să intru într-un magazin si să îmi cumpăr mâncare. Am crezut că prețul de la raft va fi şi cel de pe bonul fiscal, însă nu a fost tocmai aşa.

Cu toții ştim că taxa pe valoarea adaugată- TVA-ul este parte integrantă a prețului pe care noi îl plătim pentru produsele pe care le cumpărăm.

În California, această taxă este reglementată prin lege pentru vânzări şi cumpărături şi îmbracă două forme:
Taxa pe vânzare pentru vânzători. Când vânzătorii vând produsele mai departe către consumatorii finali, ei trebuie să plătească taxele direct la stat. Vânzătorii, în general, adaugă taxele prețului produselor şi acestea sunt plătite separat de către clienți, fiind specificată suma pe bonul fiscal.
A doua ar fi taxa pe folosire aplicată cumpărătorilor. Pentru anumite categorii de produs, cumpărătorul trebuie să plătească taxele direct către stat. În această categorie intră bunurile cumpărate online din alte state. Rata taxei pe folosire, este aceeaşi cu cea a taxei pe cumpărare.

Aşa se face că am ajuns la momentul în care trebuia să plătesc cumpărăturile şi am văzut că trebuie să plătesc mai mult decat îmi calculasem inițial.

Plata taxei de vânzare se face pe același bon, însă nu face parte din prețul produselor cumpărate.

Spre deosebire de taxa pe valoarea adăugată, impozitul pe vânzări este impus numai la nivelul comerțului cu amănuntul. În cazul în care articolele sunt vândute la vânzare cu amănuntul de mai multe ori, cum ar fi autoturismele uzate, impozitul pe vânzări poate fi perceput pe același articol pe o perioadă nedeterminată.

Concluzia: Dacă ajungeți prin America, verificați înainte cât este taxa pe vânzări, ca să fiți pregătiți.

Că tot am zis de a învăța din întâmplările întâlnite, voi ce părere aveți despre această taxa? Oare ne-ar ajuta să înțelegem mai bine TVA-ul dacă l-am vedea separat pe bon sau am putea înțelege mai bine procesele economice care au fost la baza ajungerii produsul pe raft?

 

Trackback URL: https://www.okcenter.ro/o-noua-experienta/trackback/

Leave reply:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.