Știm cu toții că overdraftul este un împrumut contractat de la bancă, echivalent a mai multor salarii. În general, limita este de 1-3 salarii și poate ajunge până la 6 salarii, în funcție de bancă și de condițiile acesteia. Suma se stabilește în funcție de nivelul veniturilor, gradul de risc și/sau politicile băncii.

Dar cum este în America?
Ei bine, aici overdraftul este încă o altă hârtie pe care o semnezi sau nu cand îți deschizi un cont bancar sau vrei un card.

Ce este overdraftul în America?
Overdraftul este tot un împrumut acordat de către bancă, diferența fiind că aici overdraftul nu este condiționat de vreun anumit număr de salarii. Overdraftul este acel moment în care vrei să cumperi ceva, dar nu ai suficienți bani pe card, iar banca vine cu restul pentru tine.

Bineînteles că banca nu face această completare de fonduri pentru cheltuielile zilnice fără acordul tău.
De aceea, în momentul în care îți deschizi un cont, reprezentantul băncii te va întreba dacă dorești ca banca să te ajute cu plățile în momentul în care ramâi fără fonduri sau nu. Poți opta pentru varianta standard, aceea în care banca ajută doar la trimiterea cecurilor sau la plățile fixe pe care le-ai programat (spre exemplu reîncarcarea automată a cartelei telefonice dupa expirarea valabilității creditului).

Pentru toate celelalte cheltuieli pe care vrei să le acopere banca pentru tine, există pachete speciale de servicii sau limite pe care le poți pune tu.

Cum isi recuperează banca banii?
Există două variante. Una este cea în care banca folosește practicile standard pentru overdraft, aplicabile contului tău. A doua, cea în care overdraftul poate fi acoperit prin contul de economii. Taxele diferă de la bancă la bancă, însă băncile nu vor autoriza mai mult de 3 tranzacții pe overdraft pe zi.

Eu zic că dacă nu ai cheltuieli zilnice prea mari, (până în 50$) acest gen de împrumut nu este prea fiabil, comisionul returnat pentru fiecare tranzacție variând între 30-40$. Totuși, este folositor dacă se întamplă să rămâi fără bani fix în momentul în care ai utilități de plătit. Decât să riști să nu îți poti plăti chiria sau factura la telefon, adică o plata de o valoare mai mare, care să justifice plata comisionului către bancă, mai bine platești o taxa în plus la bancă. 🙂

Trackback URL: https://www.okcenter.ro/overdraftul-in-america/trackback/

Leave reply:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.