Accesul în profesie este o etapă foarte importantă în viața noastră. De asemenea poate fi și o etapă cu destul de multe provocări. Cu siguranță fiecare dintre noi ne amintim de primele interviuri, de primele locuri de muncă și de primele noastre rezultate la locul de muncă.

Așa că noi am vrut să analizăm câteva dintre tendințele studenților în ceea ce privește alegerea unui loc de muncă și etapele aferente acestui proces.

Astfel, am realizat un studiu ce își propune să investigheze felul în care se raportează studenții la facultăți cu profil economic la piața muncii și la intrarea lor în profesie.

Eșantionul studiului este format din 72 de respondenți cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, studenți la facultăți cu profil economic, în anul de studiu I, II,III, primul an de master, al doilea an de master și doctorat.

Ca tehnică de investigație s-a folosit un chestionar, ce conține 17 întrebări, dintre care 10 întrebări deschise și 7 întrebări cu răspuns închis.

Concluziile studiului au fost următoarele:

 1. Odată cu înaintarea în parcursul universitar, prezența la interviuri crește.
 2. Pe parcursul unui interviu se apreciază mai mult empatia decat know-how-ul celui care intervievează.
 3. Pe parcursul unui interviu nu se apreciază următoarele aspecte, după ordinea importanței: oferirea unor informații eronate sau insuficiente, neacordarea unui timp optim pentru desfășurarea interviului, adoptarea unui comportament de superioritate.
 4. Odată cu înainterea în parcursul universitar, nr. de stagii de internship efectuate crește.
 5. Cel mai des menționate abilități, pe care studenții și le-au însușit în cadrul programului de internship sunt: îmbunătățirea abilităților de comunicare, munca în echipă și organizarea.
 6. Un procent de 85% din respondenți își doresc să efectueze un stagiu de internship.
 7. Câteva dintre ariile de interes în care și-ar dori să efectueze un internship sunt : marketing, bancar, management, it, consultanță în afaceri, partide politice, corporație.
 8. Un total de 93% consideră că efectuarea unui stagiu de practică i-ar ajuta să obțină un job mai ușor.
 9. Aspectele cele mai importante la locul de muncă pentru studenții din anul I sunt: salariul, echipa, mediul de muncă și programul, posibilitățile de avansare.
 10. Aspectele cele mai importante la locul de muncă pentru studenții din anul II sunt: salariul, echipa și programul, posibilități de avansare și mediul de muncă.
 11. Aspectele cele mai importante la locul de muncă pentru studenții din anul III sunt: salariul și mediul de muncă, echipa, programul, posibilități de avansare.
 12. Aspectele cele mai importante la locul de muncă pentru studenții din anul I de master sunt: salariul, mediul și echipa și posibilități de avansare, programul.
 13. Aspectele cele mai importante la locul de muncă pentru studenții din anul II de master sunt: salariul și echipa, posibilități de avansare și mediul de muncă, programul.
 14. Un total de 42% din respondenți consideră că reputația companiei este importantă, în timp ce 30% consideră că este foarte importantă, 24% că este oarecum importantă, iar 3% consideră că nu este deloc importantă.
 15. 50% din respondenți consideră că ar face o diferență pentru ei dacă compania în care ar lucra s-ar implica în proiecte de tip CSR, în timp ce pentru 24% din respondenți nu ar face nicio diferență.
 16. 35% susțin că le-ar plăcea să lucreze ca trainer de educație financiară, în timp ce 32% spun că nu consideră că ar fi o meserie dezirabilă pentru ei, iar 4% spun că le-ar plăcea să lucreze ca trainer de educație financiară dacă ar putea să treacă printr-un proces de însușire a cunoștințelor necesare pentru a putea lucra ca trainer de educație financiară.
 17. Pentru un job entry-level, 52% din respondenți spun că așteptările lor salariale se situează în intervalul dintre 1500-2000 de lei, în timp ce 14% între 1000-1500 de lei, 7% între 2000-2500 de lei, 6% între 2500-3000 de lei, 4% peste 3000 de lei și 3% sub 1000 de lei.

Trackback URL: https://www.okcenter.ro/studiu-privind-perceptia-studentilor-de-la-institutii-de-invatamant-superior-cu-profil-economic-asupra-accesului-in-profesie/trackback/

Leave reply:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.